Podczas audycji zwycięską Manufakturę Kaszubskich Przysmaków Rybnych z Łeby reprezentował Krzysztof Wrzeszcz. Jego produkty – jak się okazało, nie tylko rybne – wyróżniają się oparciem na tradycji i stuprocentową naturalnością.
– Nasza tradycja trwa już od lat 70. Wszystkie produkty są robione według receptury mojej mamy, mojej babci oraz ludzi z Łeby. Akurat jeżeli chodzi o pasztet i cały nasz nowy projekt, który nazywa się „Kaszubskie Jadło”, robi to nasz wujek na Kaszubach, który sam hoduje świnki, sam je karmi i sam robi takie pyszności w słoikach – opowiadał.
W gronie laureatów znalazła się też Edyta Gostomczyk z koła gospodyń wiejskich „Malwa” z Sierzna. Gospodynie przygotowały na konkurs marmoladę z płatków róży.
– Róże pozyskujemy z naszego ogródka. Najważniejsze, aby były wonne. Do marmolady nadaje się każda, tylko trzeba ją umiejętnie zdjąć. One mają białe końcówki, które nadają goryczki. Każdy płatek trzeba poobcinać. Jest przy tym trochę miłej zabawy – wskazywała.
Jury zdecydowało się też wyróżnić Jakuba Grajkowskiego z Fungopol w Brusach, który na kandydata do miana „Pomorskiego Przysmaku Radia Gdańsk” wybrał pastę z rydzów o wielu kulinarnych zastosowaniach.
– W ofercie mamy dwie pasty: z rydza i z podgrzybka. Zdecydowaliśmy się na zgłoszenie produktu z rydza, gdyż jest on grzybem mniej spotykanym i nie jest tak oczywisty jak podgrzybek. Tych past można używać też, choćby ze śmietaną, jako sos do różnych makaronów – proponował.
Laureaci otrzymali statuetki „Pomorski Przysmak Radia Gdańsk”, które wręczył prezes naszej stacji prof.Adam Chmielecki. Nie mogło także zabraknąć prezentów, które przydadzą się w każdej kuchni. Nagrody wręczył Jacek Szaran, dyrektor oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Pruszczu Gdańskim, partnera naszego konkursu.
Więcej na temat „Pomorskiego Przysmaku” można przeczytać >>>TUTAJ.
Posłuchaj całej audycji:
Magda Szpiner, jk