Święta Wielkanocne od kuchni. Jak wyglądały w tradycji kaszubskiej? Wyjaśnia etnograf

Rafał Nowakowski (fot. Radio Gdańsk/Pola Malańska)

Wieszanie śledzia, zakopywanie żuru, jaja w każdej postaci czy baby, które były oznaką dobrobytu. Obrzędy i zwyczaje związane z Wielkim Postem, przygotowaniem do Wielkanocy i samym świętem Zmartwychwstania Pańskiego są głęboko zakorzenione w naszej kulturze. Mimo zmieniających się czasów przywiązujemy dużą wagę do ich kultywacji.

O tym, jak dawniej świętowano Wielkanoc i przygotowaniach do niej oraz jak wygląda to w dzisiejszych czasach w audycji kulinarnej „Gotuj się na weekend” Ewelinie Potockiej opowiedział etnograf, znawca kuchni kaszubskiej i kucharz z zamiłowania Rafał Nowakowski.

Posłuchaj:

Ewelina Potocka/aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj