Śladami kaszubskiej żurawiny w „Gotuj się na weekend”

Halina Rogińska (Fot. Radio Gdańsk/Ewelina Potocka)

Już teraz, wiosną na bagnach i mokradłach Kaszub można dostrzec żurawinę. Na owoce jednak jeszcze poczekamy do jesieni. Czy będzie ich dużo? Jak zbierać żurawinę? Jak ją przerobić? O tym w audycji „Gotuj się na weekend”.

– Żurawinę zbieram od lat i nie wyobrażam sobie, bym miała tego nie robić – opowiada Halina Rogińska, znawczyni kuchni kaszubskiej. – Zapraszam na wycieczkę po bagnach, bo tu znaleźć można najsmaczniejszą żurawinę – przekonuje.

(fot. Radio Gdańsk/Ewelina Potocka)

Halina Rogińska jest nie tylko znawczynią kuchni kaszubskiej. Można powiedzieć, że to kobieta-instytucja. Prowadzi gospodarstwo turystyczne od prawie 30 lat, jest prezeską Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego i założycielką Lokalnej Organizacji Turystycznej „Serce Kaszub”. Ewelina Potocka odwiedziła Halinę Rogińską w ramach wycieczki Pomorską Ścieżką Smaków Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

(fot. RG)

Jak przebiegało spotkanie na mokradłach i czym skutkować może gotowanie pod chmurką? O tym w audycji kulinarnej „Gotuj się na weekend”.

Posłuchaj:

mrud

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj