Zdobywca 5 gwiazdek Michelin otwiera lokal w Gdańsku. Najwyżej położona restauracja w Polsce Północnej [ZDJĘCIA]

Światowo i na wysokim poziomie – dosłownie. Na 33 piętrze biurowca Olivia Star w Gdańsku lokal otworzył Paco Perez zdobywca 5 gwiazdek Michelin.
Arco by Paco Perez to najwyżej położona restauracja w Polsce Północnej z widokiem na Oliwę i Zatokę Gdańską, a także jedyna w kraju założona przez światowej sławy szefa kuchni Paco Pereza.

MIASTO I EMOCJE

Katalończyk ma swoje restauracje w Hiszpanii, Berlinie i Manchesterze. Jego kulinarny artyzm został uhonorowany 5 gwiazdkami Michelin. Co skłoniło go do przyjazdu do Gdańska?

– Trzy lata temu poznałem pana Grabskiego, który zaproponował mi odwiedziny w Gdańsku. To co nas zachęciło do przyjazdu to emocje, które są z nim związane i to jak miasto wpłynęło ogólnie na życie. Chcieliśmy też dzielić się kulturą. Wiedzieliśmy, że Gdańsk to miasto, które jest pełne życia i ochoty do robienia czegoś nowego. Zauważyliśmy, że są tu ludzie, na których można polegać – mówi Paco Perez.

KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Smak nowej restauracji wyznaczać będzie kuchnia śródziemnomorska z otwartością na specjały lokalne, które będą starannie dobierane u lokalnych dostawców. Menu będzie się zmieniać wraz z porami roku.

– Ważne jest także nasze DNA czyli Gdańsk, Pomorze, Kociewie, Kaszuby. Będziemy uzupełniali naszą ofertę o składniki lokalne. Nie w celach komercyjnych a bardziej z pasji. Na pewno nigdy nie będziemy restauracją typowo polską, ale jest wiele podobieństw między kuchnia katalońską a chociażby naszą regionalną. Nie chcemy serwować tylko i wyłącznie bardzo drogiej kuchni prezentowanej przez Paco, stąd koncepcja casualowa i findiningowa. W zależności od tego, kto jakim czasem dysponuje, może skorzystać z oferty klasycznej w restauracji Trienta y tres lub przyjść na duże doznania kulinarne do Arco – mówi Krzysztof Dembek członek zarządu Olivia Star Top.

LOKAL Z CHARAKTEREM

Wnętrze restauracji, wystrój, naczynia i stroje pracowników są bardzo starannie dobrane do charakteru lokalu i menu. – To ma być całościowe doznanie inne niż w jakimkolwiek innym miejscu możemy doświadczyć. To ma być celebracja szczególnych chwil w życiu – podkreśla Rafał Marcyniuk członek zarządu Olivia Star Top.

MIĘDZYNARODOWY TEAM

Zespół stworzony przez Paco Pereza liczy 30 osób. To team międzynarodowy. Oprócz Polaków są w nim osoby z Włoch, Hiszpanii czy Sri Lanki. Pierwszych gości restauracja przyjmie 20 listopada. Wizytę w lokalu trzeba wcześniej zarezerwować.

Aleksandra Nietopiel/puch

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj