Warto spełniać marzenia, czyli jak Aneta Zabiegała została szefową w restauracji Yotama Ottolenghi [GOTUJ SIĘ NA WEEKEND]

W życiu spodziewaj się niespodziewanego. Wie coś o tym Aneta Zabiegała, która podczas dwudniowego pobytu w Londynie spontanicznie „przeszła się” po kilku restauracjach, zostawiając swoje CV. 24 godziny później wracała do Polski z myślą, że czeka ją wyprowadzka nad Tamizę i kulinarna przygoda życia w restauracji samego Yotama Ottolenghi.

– To moja przygoda życia – tak o pracy w restauracji Spitalfields Yotama Ottolenghi mówi Aneta Zabiegała.

Podczas krótkiego pobytu w Londynie postawiła wszystko na jedną kartę – wydrukowała CV i zostawiła je w restauracjach mistrza. Dzień później miała już robotę w kieszeni – wiedziała, że będzie jedną z szefowych w restauracji Yotama Ottolenghi.

Jak do tego doszło i jakim daniem Aneta Zabiegała ujęła szefów kuchni? O tym w audycji „Gotuj Się Na Weekend”. Zaprasza Ewelina Potocka:

 

 

A co ugotować zgodnie z filozofią Yotama Ottolenghi? Aneta Zabiegała opowiedziała nam m.in. o wykorzystaniu buraka, ziemniaka czy brokułu:

 

Oto przepis na mieszankę dukkah:

Używamy przypraw w ziarnach/nasionach:
– kolendra 30 g
– kumin 30 g
– biały sezam 30g
– czarnuszka 15 g
– fenkuł 15 g
– kminek 15 g

Wszystkie nasiona prażymy na patelni, a następnie wrzucamy do blendera i blendujemy do postaci struktury wyczuwalnej na ząb (nie na proszek).

Do zblendowanych nasion dodajemy przyprawy w proszku:
– kardamon – 1 łyżeczka
– kurkuma – 1 łyżeczka
– słodka papryka – 1 łyżeczka

By przyprawa dukkah nam się udała, koniecznie dodać musimy podprażone orzechy laskowe oraz otartą skórkę z cytryny. Skórkę wysuszamy w piekarniku, piekąc ją w 70 stopnia C bez wiatraka. Całość doprawić można solą i cukrem.

ep/ap

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj