Co powinno znaleźć się na wiosennym talerzu? Dietetyczka mówi o wprowadzaniu zmian żywieniowych

(fot. Radio Gdańsk/Joanna Merecka-Łotysz)

Dzisiejszym gościem Studia Słupsk była dietetyczka Martyna Szadzińska. Na antenie naszego radia rozmawiała z Joanną Merecką-Łotysz m.in. o tym, jak przygotować organizm do zmian w żywieniu, które często wprowadzamy wraz z nadchodzącą wiosną, a także o tym, czym jest okno żywieniowe i kto może z niego korzystać oraz jak to robić mądrze.

– Każdy czas na wprowadzenie zmian jest dobry. Warto zrobić do tego plan, ponieważ wiosną dostępnych będzie coraz więcej nowalijek (młodych warzyw wchodzących do sprzedaży w nowym sezonie wiosennym – przyp. red.). To, na co warto zwrócić uwagę, to proporcje na naszych talerzach. Wciąż niestety tzw. zielonego i warzyw jest mniej niż mięsa, kaszy czy ziemniaków – tłumaczyła Martyna Szadzińska.

Z audycji dowiemy się, jak powinien wyglądać wiosenny talerz, jakie są aktualne trendy w żywieniu oraz czym jest okno żywieniowe.

Posłuchaj całej audycji:

Joanna Merecka-Łotysz/ol

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj