Gotu–jemy w Słupsku: rozgrzewający ramen na kapryśną wiosenną pogodę

(Fot. Pixabay.com)

Wiosna w tym roku jest kapryśna. Dni bywają cieplejsze, ale przeważnie jest jeszcze dosyć chłodno jak na tę porę roku. I właśnie w te zimniejsze dni z pomocą przychodzą rozgrzewające zupy. Dziś w audycji „Gotu–jemy w Słupsku” zaproponowaliśmy danie rodem z Japonii, o którym Kindze Siwiec opowiedziała Anna Witkowska z firmy WitAnn.

Ramen to tradycyjna japońska zupa, która świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni, których tej wiosny nie brakuje. – Na pewno nas ogrzeje. Myślę, że wielu słuchaczy słyszało o takim daniu, jak ramen. To japońska, bardzo rozgrzewająca zupa. Jej przygotowanie jest czasochłonne, jednak naprawdę warto – zapewniała Anna Witkowska.

Przygotowanie wywaru, który jest bazą tego dania, jest czasochłonne, dlatego najlepiej zrobić go raz, ale w większych ilościach i w razie potrzeby wyciągnąć z szafki. Oprócz wywaru z kości obowiązkowym składnikiem ramenu jest makaron pszenny. Reszta to w zasadzie dodatki, które możemy dowolnie dozować.

Posłuchaj całej audycji:

Kinga Siwiec/ol

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj