Jedz o stałych porach, unikaj słodyczy, nie rezygnuj z kolacji, wysypiaj się i wybieraj dietetyka profesjonalistę – niby proste, a jednak odchudzanie do łatwych nie należy. – Każdy pacjent to inna historia. Problemy w pracy, sytuacja w domu – to wszystko wpływa na dietę – przekonuje w audycji Bądź Zdrów dietetyk Anna Słomkowska.
Z dietetykiem klinicznym i sportowym Anną Słomkowską rozmawiała Joanna Matuszewska.
DIETETYK PO 2-TYGODNIOWYM KURSIE
Kiedy decydujemy się na odchudzanie lub chociaż zmianę stylu odżywiania, pojawia się pytanie: jak poznać dietetyka profesjonalistę? Co trzeba wiedzieć, żeby oddać się w pod opiekę prawdziwego fachowca? Anna Słomkowska przyznaje, że obecnie rynek jest pełen żywieniowców i nie każdy z nich ma gruntowną wiedzę z zakresu dietetyki. – Nie każdy jest wykształcony. Pierwszym źródłem jest internet. Osoby, które doradzają w sprawach żywienia, a nie są po studiach, to duże ryzyko. Ich wiedza może być tylko powierzchowna – ostrzega dietetyk.
POWIEDZ MI CO JESZ, A POWIEM CI KIM JESTEŚ
Pierwsza wizyta u dietetyka polega nie tylko na ważeniu, ale na dokładnej rozmowie. O co może zapytać nas dietetyk? – Bardzo ważny jest dokładny wywiad żywieniowy. Ja zawsze proszę pacjentów, by przynosili dzienniczki, w których zapisują, co i o której godzinie jedli. Pytam też o choroby, pracę, styl życia. Na pierwszą wizytę warto zabrać wyniki badań krwi. Wizyt jest zwykle kilka – co dwa, trzy tygodnie. Każdy pacjent to inna historia. Problemy w pracy, sytuacja w domu – to wszystko wpływa na dietę – tłumaczy Słomkowska.
WAŻNY ZDROWY SEN
Odchudzanie to nie tylko zdrowe żywienia. Anna Słomkowska podkreśla wagę zdrowego snu. – Chodzi o dobry sen, a nie taki, przed którym mamy w głowie milion myśli. Jeśli sen jest zaburzony, źle pracujące hormony głodu i sytości prowokują nas do podjadania w ciągu dnia. Nie mamy wtedy naturalnych hamulców w jedzeniu – podkreśla dietetyk.
SŁODKO KONTRA TŁUSTO
Co jest gorsze: jedzenie tłusto czy jedzenie słodyczy? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób. Dietetycy podkreślają jednak, że to słodycze bardzo źle wpływają na nasz organizm. – Technicznie rzecz ujmując, gorsze jest jedzenie słodyczy, bo one mają wpływ na poziom cukru, cukier na insulinę, a ta może narobić bałaganu i sprzyjać tyciu. Cukier jest zdecydowanie gorszy – przekonuje Anna Słomkowska.
KOLACJA PO 18
Kolacje jedz przed godziną 18. Takie rady wpajano nam od lat mówiąc, że jedzenie wieczorem powoduje tycie. To prawda pod warunkiem, że chodzimy spać o 21 – mówi Anna Słomkowska. – Przeciętnie kładziemy się spać między 23 a północą. Kolacja jest bardzo istotna, nie wprowadza organizmu w stres. Ostatni posiłek powinien być jedzony 2-3 godziny przed snem.
– Skuteczne odchudzanie nie zależy tylko od diety, od tych 14 kartek z jadłospisem. Chodzi o cały plan żywienia i zmianę nawyków. Trzeba nauczyć się jeść o stałych porach, czyli regulować poziom cukru. Pacjent musi zwrócić uwagę, z czego składają się posiłki i nie patrzeć tylko na kalorie ale na białka, tłuszcze i węglowodany – podsumowuje dietetyk.