Fine dining, czyli kuchnia najwyższej jakości. Odkrywanie Azji na talerzu w gdańskiej Montowni

(Fot. CHIX Fried chicken and more)

W audycji „Gotuj się na Weekend” Magda Szpiner i jej gość, Olaf Sternicki, szef kuchni z restauracji Chix w gdańskiej Montowni, zapraszają na fascynującą podróż przez azjatycką kuchnię. To będzie też opowieść o marzeniach, konsekwencji i braku czasu na odpoczynek…

W czasie swojej kariery kulinarnej Olaf Sternicki zdobywał doświadczenie na całym świecie – gotował między innymi w renomowanej kopenhaskiej restauracji Marchal, która zdobyła gwiazdkę Michelin, a także współpracował z szefami kuchni słynnej trzygwiazdkowej Nomy uważanej za jedną z najlepszych restauracji na świecie. To tylko niektóre z przystanków w jego kulinarnych podróżach.

– Jestem gdańszczaninem z pochodzenia. Urodziłem się tutaj, na starówce, niedaleko Montowni, w gruncie rzeczy bardzo blisko.Ukończyłem szkołę astronomiczną i wyjechałem za granicę, do Norwegii dokładniej: do Oslo, w gruncie rzeczy żeby się szkolić pod kątem umiejętności, poznawania różnych kuchni. To był mój pierwszy kierunek i tam spędziłem sześć lat – wspominał.

Sternicki opowiedział też o swoim zaangażowaniu w tzw. „fine dining”, czyli kuchnię na najwyższym poziomie – w swojej restauracji oferuje gościom zestawy menu, które są starannie przygotowywane z najwyższej jakości składników. Jego celem jest stworzenie niezapomnianego doświadczenia kulinarnego, gdzie każdy detal ma znaczenie.

– To restauracje na bardzo wysokim poziomie. Z reguły menu ma kilka, kilkanaście pozycji, w zależności od restauracji. Przygotowywane są każdego dnia dla gości, którzy wieczorem przychodzą do restauracji i chcą spędzić tam miło czas, i generalnie doświadczyć tego, bo to się nazywa w gruncie „doświadczenie”, tego nawet nie nazywa się wyjściem do restauracji. Zawsze miałem ambicje, żeby robić więcej. Czasami nie do końca sam znałem tego powód, tylko było wyzwanie i warto było je podjąć – tłumaczy.

Olaf mówił też o swojej restauracji w Gdańsku i powrocie do rodzinnego miasta, który nie był powrotem do punktu wyjścia, a kontynuacją fascynującej podróży kulinarnego odkrywcy. Jego restauracja jest miejscem, gdzie goście mogą cieszyć się smakiem wyjątkowych potraw inspirowanych podróżami i doświadczeniem zdobytym na przestrzeni lat.

Posłuchaj audycji:

Magda Szpiner/vn

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj