Ramen to coś więcej niż zupa. To kultura, obyczaj i dziedzictwo kulinarne

Arkadiusz Ochocki z Sumo Ramen i Ewelina Potocka z Radia Gdańsk (fot. archiwa prywatne)

Azjatyckie danie, które w ostatnich latach podbiło polskie podniebienia. Choć wywodzi się z Japonii, nie powstałoby, gdyby nie bardzo silne wpływy chińskie. – Japończycy uwielbiają wszystko ulepszać. Zwykły rosół doprowadzili do perfekcji i stworzyli arcydzieło – opowiada gość audycji „Gotuj się na Weekend”. Oto opowieść o ramen.

– Trafiłem na statek naukowo-badawczy. Tam gotowałem dla międzynarodowych ekip naukowców. Japońskiej kuchni i ramen nauczył mnie Toshi – Japończyk, który zupełnie dobrowolnie wstawał o świcie, by pokazywać mi, jak gotować po japońsku – wyjaśnia Arkadiusz Ochocki z Sumo Ramen.

Ramen dzielimy na dwa rodzaje bulionów asari (zbliżone do naszego rosołu) i koteri (kolagenowe, mleczne, zawiesiste). Na tej podstawie jesteśmy w stanie tworzyć różne rodzaje ramen, które nie raz potrafią zaskoczyć smakiem.

O historii i kulturowym znaczeniu ramen Ewelinie Potockiej opowiada znawca tematu Arkadiusz Ochocki.

Posłuchaj audycji:

Ewelina Potocka/puch

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj