Jemy herbatę ze strzelającym cukrem, czyli o kuchni molekularnej

thefood

Tak wygląda herbata, którą można jeść łyżkami. Przygotowana w formie galaretki, chociaż można by też zrobić elegancką piankę, podana z cukrem strzelającym. Na poczekaniu wymyślona przez Mateusza Trzeciaka i Pawła Wątora, specjalistów od kuchni molekularnej. To na potrzeby audycji „Kawałek Świata i Herbata”.  W internecie można ich znaleźć pod marką THEFOOD.PL. W realu prowadzą restaurację Eliksir we Wrzeszczu. Nam opowiadają o swojej przygodzie z modernistycznym gotowaniem. Lody o smaku piwa, marchewkowe baloniki pękające w ustach czy w końcu alkohole, których się nie pije, tylko zajada łyżeczką – to właśnie kuchnia, która ma zaskoczyć i wprowadzić w świat doznań nieoczywistych.

Pokazy kuchni molekularnej to specjalność thefood.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj