Tajemnice rzeżuchy i nie tylko. Jak zasiać wiosenne rośliny?

rzeżucha

Dlaczego rzeżucha jest tak cenna? Zawiera dużo witaminy C, siarki, potasu… Ta najbardziej wiosenna roślina już w dwa dni może być gotowa do jedzenia. O tym, jak ją zasiać, dlaczego warto mieć ją w swoim domu i jakie są alternatywy, rozmawiają Hanna Wilczyńska-Toczko i Dorota Grądzka, fitoterapeutka, naturoterapeutka i zielarka.


– Lignina czy wata w zupełności wystarczą, żeby taką rzeżuchę wysiać. Dlaczego rzeżucha jest taka cenna? Po pierwsze są to pierwsze nowalijki na naszym stole, polecane z powodu dużej zawartości witaminy C, witamin z grupy B, betakarotenu. ale zawiera też potas, siarkę, magnez, wapń, żelazo, chrom oraz trochę jodu – powiedziała Dorota Grądzka. – Ona za dwa, trzy dni będzie już gotowa do jedzenia, jeśli będziemy ją regularnie zraszać. Oczywiście watę czy ligninę zwilżamy wodą. Potem dopiero nawadniamy rzeżuchę. Ja czasami przykrywam albo ręcznikiem papierowym, albo folią, po to, żeby wilgoć nie wyparowała – dodała.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj