Jajka obniżają poziom cukru we krwi. Pomagają zagrożonym cukrzycą

Zjedzenie czterech jajek w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego – ustalili fińscy naukowcy. Według nich, jajka zawierają składniki, które usprawniają metabolizm glukozy i w efekcie obniżają poziom cukru we krwi. Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii doszli do takich wniosków po przebadaniu nawyków żywieniowych prawie 2300 osób w wieku od 42 do 60 lat. Według nich, ci, którzy jedli cztery jajka tygodniowo, są o 37 procent mniej narażeni na cukrzycę, niż ci, jedzący jedno jajko w tygodniu. W badaniu brano pod uwagę także inne czynniki, takie jak aktywność fizyczna, wskaźnik masy ciała i palenie tytoniu.

Naukowcy przestrzegają jednak, by ci, którzy już zachorowali na cukrzycę typu drugiego, nie zwiększali spożycia jajek, gdyż ich nadmiar może powodować choroby serca.

Około dwóch i pół miliona mieszkańców Europy cierpi na cukrzycę typu drugiego. Naukowcy szacują, że jeśli ich liczba nadal będzie rosnąć w takim tempie jak obecnie, do 2025 roku na naszym kontynencie będą cztery miliony diabetyków. Wzrost zachorowań na cukrzycę jest związany z coraz powszechniejszą otyłością. Dwie trzecie dorosłych Europejczyków jest otyłych lub ma nadwagę.

iar/marz
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj