Co zrobić, żeby nie chorować? Tomasz Strubiński z Kaszubskiej Kozy ma sprawdzoną radę [GOTUJ SIĘ NA WEEKEND]

Człowiek legenda, człowiek opowieść, który naprawdę potrafi zarazić swoją miłością do kóz. Tomasz Strubiński z gospodarstwa Kaszubska Koza mówi, że te zwierzęta to członkowie jego rodziny i wypowiada się o nich w samych superlatywach. – Kozy są bardzo wdzięczne, inteligentne, przesympatyczne i koleżeńskie – wyliczał na naszej antenie. Co ciekawe, pracę magisterską pisał z chemii kwantowej, ale wyjechał na wieś, bo „ze zwierzętami łatwiej się dogadać niż z ludźmi”.

Na naszej antenie Tomasz Strubiński opowiadał o kozim serze i innych przetworach z koziego mleka. – To wszystko jest jak najbardziej zdrowe, przede wszystkim dla osób ze skazą białkową. Ponieważ to wszystko jest bardzo łatwo przyswajalne dla człowieka, te przetwory są polecane dla alergików, dla rekonwalescentów, sportowców. Generalnie zachęcam do jednego. Jeżeli macie dzieci, to jak najwięcej mleka z pewnego źródła kupować i wszystkie kakaa, budynie dawać tylko z mleka koziego i jak najwięcej dawać serów. Wtedy wykształci się specyficzna odporność, która sprawi, że te dzieciaki nie będą chorować. Oczywiście konsultujmy to z lekarzem i nie dawajmy tego mleka niemowlakom – zaznaczał Tomasz Strubiński z Kaszubskiej Kozy.

Całej rozmowy z Tomaszem Strubińskim można przesłuchać tutaj:

 

mim

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj