Jaglanki, koktajle, pełnoziarniste produkty. Sprawdzamy, jak wyglądają jadłospisy w szkolnych stołówkach [GOTUJ SIĘ NA WEEKEND]

Zakończenie roku szkolnego to czas podsumowań. Dlatego w audycji Gotuj się na weekend również pokusimy się o podsumowanie, oczywiście kulinarne. W wielu miastach i gminach w Polsce działają programy, monitorujące postawy żywieniowe u dzieci i młodzieży. Dzieci i rodzice współpracują z dietetykami, psychologami, trenerami, by wdrożyć zasady zdrowego odżywiania i regularne zajęcia sportowe.

Jakie są najczęstsze błędy, które popełniają rodzice w żywieniu dzieci? – Dwa obiady, czyli ten jedzony w szkolnej stołówce i później w domu, brak śniadania, brak ustalonych zasad jedzenia słodkości – wymienia Paulina Metelska, koordynator gdańskiego programu 6-10-14 dla Zdrowia.

Na szczęście i rodzice, i pracownicy szkolnych stołówek są coraz bardziej świadomi zasad zdrowego odżywiania. Dlatego w jadłospisach stołówek coraz częściej pojawiają się zdrowe jaglanki, koktajle, sałatki z komosą ryżową, kopytka dyniowe, produkty zbożowe.

W audycji kulinarnej Gotuj się na weekend Ewelina Potocka i jej goście przyglądają się zdrowym jadłospisom dla najmłodszych. Jaki jest tego efekt?

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj