Wspólne obiady odchodzą do lamusa? „Nie możemy do tego dopuścić”

Gotowali jaglankę, uczyli się o zdrowym jedzeniu i… badali chleb. Happening Razem przy Stole odbył się w Gdyni. Jego uczestnicy zasiedli do wspólnego stołu przed Laboratorium Innowacji Społecznych. Na stole nie zabrakło smakołyków – pomidorów, świeżej mięty czy truskawek. W ten sposób organizatorzy chcieli pokazać jak ważne jest wspólne jedzenie. Przy okazji opowiedzieli o zdrowym żywieniu. A przy pomocy Agnieszki Danielewicz z Instytutu Eligo dowiedzieli się jak wybrać dobry chleb.

– Powinien być ciężki, kiedy go dotykamy. Powinniśmy znaleźć nasz chleb, do którego będziemy mieli duże zaufanie. Jeśli włączymy tutaj chleby, które mają nasiona i ziarna, dajemy sobie gwarancję tego, że dostarczamy selen i cynk. To też źródło energii odnawialnej – opowiadała dietetyk Agnieszka Danielewicz.

PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA RODZINY

Organizatorzy kampanii „Razem przy stole” przekonują, że wspólne posiłki pomagają między innymi budować dobre relacje w rodzinie. W ramach projektu w Laboratorium Innowacji Społecznych przy Parku Naukowo-Technologicznym odbywa się cykl warsztatów artystycznych, psychologicznych i kulinarnych.

WSPÓLNY OBIAD TO JUŻ SUKCES

– Myślę, że jeżeli uda się choć kilka razy w tygodniu czy to na śniadanie czy na wspólny obiad czy kolację zasiąść do stołu, to już jest duży sukces w dzisiejszym zabieganiu – mówi Katarzyna Ziemann z Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni.

Happening w Gdyni odbył się pod hasłem 3P – Popatrz, Powąchaj, Posmakuj.

Magdalena Manasterska/mich
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj