Dwóch szefów z Pomorza w narodowej kadrze kucharzy. „Będziemy walczyć w kulinarnych mistrzostwach świata”

Szefowie kuchni z Pomorza – Adam Woźniak i Maciej Hippler – zostali powołani do narodowej drużyny kucharzy. Razem z 11 innymi szefami kuchni tworzą Poland National Culinary Team. Drużyna już w listopadzie reprezentować będzie Polskę na kulinarnych mistrzostwach świata w Luksemburgu. Poland National Culinary Team to 13-osobowa drużyna najlepszych polskich szefów kuchni.

– Adama Woźniaka wybrałem, ponieważ jest bardzo doświadczonym szefem kuchni, który rozsławia Pomorze w całej Polsce. To utytułowany szef z indywidualnym podejściem do kuchni. Z kolei Maciej Hippler to młody kucharz i postanowiłem dać mu szansę. Szansę, którą wykorzysta w swojej karierze. Dla mnie to niewiadoma – zobaczymy, jak Marcin poradzi sobie w rywalizacji. Obu szefów na pewno nie można ze sobą porównywać – mówi Sebastian Krauzowicz, selekcjoner i trener prowadzący Poland National Culinary Team.

KUCHARZE Z CAŁEJ POLSKI

Kilkunastoosobowa „kadra” to przedstawiciele różnych regionów Polski. W ekipie jest także pięciu trenerów, każdy odpowiada za inną sekcję. Jak zaznacza Sebastian Krauzowicz, w sumie pod uwagę brano 60 kandydatów z całego kraju. – Ważne dla nas było doświadczenie, indywidualność, smak, osiągnięcia i to dzięki czemu dany szef się wyróżnia. Można powiedzieć, że dla tych, których powołaliśmy to nagroda za dotychczasową ciężką pracę i wkład w rozwój polskiej gastronomii.

Członkowie drużyny od stycznia mają regularne, dwudniowe treningi. – Na konkurs musimy przygotować dwa menu – a la carte ze starterem, daniem głównym i deserem oraz pięciosetowe menu bufetowe. W hali, gdzie odbywać się będzie konkurs, powstanie restauracja, w której będziemy gotować. Oceniane jest wszystko – nie tylko nasze dania, ale nasze zachowanie, czystość na stanowisku etc. Na przygotowanie menu a la carte mamy sześć godzin. Na serwis dwie. Nie wiemy, kiedy naszych dań kosztować będą sędziowie – mówi Adam Woźniak.

PERFEKCYJNY PROJEKT

– Projekt jest perfekcyjnie dopracowany pod każdym względem. Mamy świetnych trenerów jak i opiekę OSKiC. Dlaczego jest ważny? Bo nie codziennie można uczestniczyć w tak prestiżowych projektach i z tak wspaniałymi ludźmi – mówi Maciej Hippler.

Konkurs Culinary Worldcup Expogast odbywać się będzie od 23 do 29 listopada w Luksemburgu.

Adam Woźniak to jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Był szefem kuchni w restauracji Mercato w Hotelu Hilton w Gdańsku, w Hotelu Haffner i Sheraton Sopot. Pracował również w restauracji St. George and Dragon w Londynie. Razem z aktorem Markiem Kondratem i szefem Pawłem Wątorem jest autorem książki „Odkrywanie smaku”.

Maciej Hippler ma 32 lata i jest szefem kuchni nowo powstającego hotelu Notera w Charzykowach. Przez ostatnie 4 lata był zastępcą szefa kuchni w hotelu Grand Lubicz w Ustce i szefem kuchni w hotelu Lubicz również w Ustce.

Ewelina Potocka/mar

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj