Prosta, ale efektowna przystawka. W audycji „Gotu-jemy w Słupsku” komponujemy deskę serów

(fot. Edyty Statkiewicz)

Musi być kolorowa, a im więcej różnych gatunków się na niej znajdzie – tym lepiej. O tym, jak skomponować idealną deskę serów w audycji „Gotu-jemy w Słupsku” w rozmowie z Kingą Siwiec opowiedziała Edyta Statkiewicz ze Swołowa.

To niby prosta przystawka, ale potrafi wyglądać naprawdę efektownie. Musi być tylko dobrze skomponowana. Oprócz względów estetycznych, które podkręcają między innymi całe krążki serów, kolorowe owoce i warzywa czy chrupiące pieczywo, ważna jest również różnorodność smaków. Tę zapewni wybranie jak największej liczby gatunków sera. A jest w czym wybierać, bo na desce mogą znaleźć się zarówno sery miękkie, twarogowe, podane na przykład w formie niewielkich kulek obtoczonych w przyprawach, jak i sery białe, żółte, dojrzewające czy pleśniowe.

(fot. Edyty Statkiewicz)

Ważne, aby pokroić je w niewielkie kawałki, które mogą być zjedzone na raz. Co również jest istotne – sery należy konsumować w odpowiedniej kolejności, zaczynając o tych, które są najłagodniejsze w smaku.

(fot. Edyty Statkiewicz)

Więcej sekretów związanych z komponowaniem deski serów w najnowszej audycji zdradziła Edyta Statkiewicz.

Posłuchaj całej audycji:

Kinga Siwiec/ol

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj