Nie ma przepisu na kotlety z cieciorki. Są wskazówki jak zrobić prosty, zdrowy obiad

W Gdyni powstała książka kucharska dla osób niepełnosprawnych oraz seniorów. To efekt półrocznych warsztatów pod okiem dietetyka z osobami niepełnosprawnymi intelektualnie, diabetykami oraz ze stwardnieniem rozsianym. W książce najwięcej jest obrazków, jak krok po kroku zrobić potrawę. – Na przykład zupa pomidorowa. To jest zdjęcie trzech marchewek, potem pietruszka, seler. Jest zdjęcia noża, obieraczki. Potem warzywa są obrane, garnek, łyżka oleju. Jest zdjęcie zupy, która się gotuje z dodanym przecierem pomidorowym i blenderem, który blenduje zupę i na koniec gotowa potrawa. Każdy etap jest sfotografowany i jest to bardzo czytelne, jak taka zupa powstaje – opowiada dietetyk i autorka książki Ewa Dygaszewicz.

ZDROWE I PROSTE GOTOWANIE W DOMU

Książka powstała, bo brakuje materiałów edukacyjnych dla osób niepełnosprawnych na temat gotowania. – Chodzi o to, by takie osoby mogły kontynuować zdrowe odżywianie w domu. Dotyczy to również opiekunów, którzy zajmują się takimi osobami. Ważne, żeby były to przepisy proste, sprawdzone dania, ale żeby też zawierały warzywa. Niestety, często dieta osób z niepełnosprawnością ogranicza się do jedzenia na przykład bułki z parówką albo prostych dań, które mogą sobie przygotować. Ja podczas wspólnych warsztatów chciałam ich przekonać, że gotowanie nie jest trudne, że mogą sobie przygotować fajną surówkę czy zdrową zupę – tłumaczy Ewa Dygaszewicz.

Z jednej strony proste przepisy, z drugiej strony łatwo dostępne produkty. – Jest pietruszka, majeranek, koperek czy kapusta, która w książce jest kapustą pomidorową, bardzo smakowała uczestnikom warsztatów – dodaje Ewa Dygaszewicz.

WARSZTATY DOBRE, JEDZENIE JESZCZE LEPSZE

W warsztatach wzięli udział diabetycy (członkowie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków), osoby ze stwardnieniem rozsianym (członkowie Polskiego Towarzystwa Stwardnienia Rozsianego) oraz osoby z niepełnosprawnościami intelektualnymi i dysfunkcjami poznawczymi (podopieczni Fundacji ADAPA). Łącznie 15 osób.

– To były ich własne potrawy, oni uczestniczyli od początku w tworzeniu przepisów. Mogliśmy wypróbować, sprawdzić, jak prosto i łatwo można przygotować te potrawy. Warsztaty były fantastyczne, jedzenie po nich było jeszcze lepsze, a książka kucharska, która powstała w wyniku tych warsztatów jest czymś, co zostanie z nami na długo – dodaje Danuta Kłopocka, prezes Fundacji ADAPA w Gdyni.

Oprócz książki uczestnicy oraz ich opiekunowie poznali także zdrowe nawyki żywieniowe na wykładach. Projekt „Edukacja żywieniowa osób niepełnosprawnych” finansowany był ze środków PFRON będących w dyspozycji Urzędu Miasta Gdynia. Autorka książki Ewa Dygaszewicz, jest dietetykiem, edukatorką diabetologiczną, prezesem Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków Koła Miejskiego w Gdyni oraz wiceprzewodnicząca Społecznej Powiatowej Rady do Spraw Osób Niepełnosprawnych w Gdyni.

Magdalena Manasterska/mich
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj