Nadwaga jest problemem światowym. Jak krok po kroku przebiega proces redukcji masy ciała pod okiem specjalisty? O tym w audycji „Pojedzmy Sobie Dobrze” Iwona Demska rozmawiała z Michałem Malinowskim, dietetykiem klinicznym i psychologiem.
– Praca w gabinecie bardzo różni się od samodzielnych prób chudnięcia. Naszą rolą jest m.in. taka pomoc i próba takiego ułożenia jadłospisu, żeby dana osoba miała komfort funkcjonowania i żeby poczucia głodu nie było. W pracy na co dzień wszyscy słyszymy, że wiele osób nie spodziewało się tego, że w czasie redukcji masy ciała należy tyle jeść i zazwyczaj jadają więcej niż do tej pory. Myślę, że o to w tym wszystkim chodzi. Wielu ma wyobrażenie procesu chudnięcia jako wiecznego głodu. To poniekąd bierze się z najprostszego sposobu na potoczne chudnięcie, czyli tzw. MŻ. Nam się wydaje, że to jest jedyną i najskuteczniejszą metodą chudnięcia, a to jest najmniej skuteczna metoda i właściwie nie ma nic wspólnego z prawidłowym procesem redukcji masy ciała – podkreślił specjalista.
Posłuchaj całej rozmowy: