Cukier jest nam potrzebny. Dlatego więc dietetycy nawołują do ograniczenia jego spożycia?

Michał Malinowski
Michał Malinowski (fot. materiały prasowe)

Cukier często jest przedstawiany jako samo zło. A co jeśli jest nam potrzebny? W audycji „Pojedzmy Sobie Dobrze” Michał Malinowski, dietetyk i psycholog, wskazywał na pozytywne i negatywne aspekty działania tej substancji.

Dietetyk podkreślał, że nie należy całkowicie rezygnować ze spożywania cukrów. – Potrzebujemy węglowodanów, to podstawowe źródło energii. Chodzi o to, żebyśmy odżywiali się proporcjonalnie. Natomiast dzisiaj widać po prostu, że spożycie cukru bardzo nam urosło. Na początku XX wieku jedliśmy go średnio pięć kilogramów rocznie, w latach 50. było to 20 kilogramów, a teraz nawet 50 kilogramów. Widać, że po prostu jemy go zbyt dużo – wskazywał.

Nie należy jednak zapominać, że cukry są nam nie tylko potrzebne, ale nawet niezbędne. – Potrzebujemy węglowodanów jako źródła energii. Mózg jako najważniejszy organ w naszym ciele odżywia się wyłącznie glukozą. W przypadku, kiedy jej nie ma, pojawiają się ciała ketonowe, które ją zastępują. Na co dzień podstawowe źródło energii, z którego czerpie nasz organizm do wszystkich czynności życiowych, do tego, żebyśmy mogli rozmawiać i pracować, pochodzi z węglowodanów – wyjaśniał ekspert.

Posłuchaj całej audycji:

MarWer

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj