Insulinooporność – to temat dla dietetyka, czy raczej dla lekarza?

(Fot. materiały prasowe)

W kolejnym odcinku programu „Pojedzmy sobie dobrze” kontynuujemy temat sprzed tygodnia, który wywołał ogromne zainteresowanie wśród naszych Słuchaczy  – Iwona Demska rozmawiała z dietetykiem i psychologiem Michałem Malinowskim o insulinooporności. Czy jest to jednak temat dla dietetyka, czy może raczej dla lekarza?

– Pewnie w pojedynczej konsultacji to temat dla lekarza, natomiast w dłuższej perspektywie czasu to przede wszystkim dla dietetyka. Widzimy to w swoich gabinetach, że ta insulinooporność jest dziś widoczna. Wiele osób zgłasza się z tym problemem. My, jako dietetycy, pracujemy z insulinoopornością od dawna. Może 15 – 20 lat temu nie mówiło się op tym tak dużo, jak obecnie, ale ponieważ najczęściej zdarza się u osób z otyłością, często otyłością brzuszną, to my się z tym zderzamy od dawna – tłumaczył Michał Malinowski.

raf

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj