Insulinooporność to wbrew temu, co wiele osób uważa na temat, nie jest chorobą. Mimo tego się ją leczy. Czym zatem jest dokładnie, w jaki sposób się ją diagnozuje, jak jej zapobiegać i czy prowadzi do cukrzycy? Na te tematy Iwona Demska w kolejnym odcinku programu „Pojedzmy sobie dobrze” rozmawiała z dietetykiem i psychologiem Michałem Malinowskim.
– Insulinooporność nie jest w żadnych statystykach traktowana jako choroba, ale jest to stan, który wymaga interwencji na wielu poziomach. Jest bardzo trudny do tego, żeby poradzić sobie z nim samemu. Cukrzyca jest zawsze konsekwencją insulinooporności. Różni się natomiast tym, że insulinooporność nie charakteryzuje się podwyższonym cukrem, ten cukier może być w normie, natomiast o cukrzycy mówimy wtedy, kiedy poziom glukozy we krwi jest powyżej 124 jednostek w dwóch próbach. Insulinooporność niesie pewne trudności w diagnozie – tłumaczył Malinowski.
raf